Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban - A DÖNTŐ

2016. január 27-én elérkeztünk a Diktatúrák, diktátorok a XX. században középiskolai vetélkedő III. fordulójához, vagyis a döntőhöz.

Az Agria Universitas Egyesület 2007-ben alakult. Tevékenységét két fontos területen fejti ki: egyik a politikai kultúra színvonalának emelése, a másik a tehetséggondozás. A tehetséggondozási programon belül az akadémiai szférában a közép- és felsőoktatásban tanuló hallgatókat karolja fel, a gazdasági szférában pedig a fiatal vállalkozókat támogatja.
A Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban versenyt 2006 óta szervezi az Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke, melyet 2007-től az Agria Universitas Egyesület is támogat. Nem titkolt célja ennek a versenynek, hogy előkészítse a középiskolás diákokat a Nemzetközi tanulmányok BA szakra, amelyet az Eszterházy Károly Főiskolán indítunk. A verseny három részből áll: egy írásbeli feladatból, egy nyílt napból – amelyet a diákok a saját iskolájukban rendeztek az adott témában –, valamint a döntőből, ahová a legjobb tíz csapat jutott be az ország különböző részeiből.

 

A versenyzők alapvető ismeretei elsősorban a történelem és a társadalomismeret előtanulmányaikból származnak. Ezek azok a tárgyak, ahol olyan kérdésekről tudnak beszélni, amelyek a mindennapokhoz is kapcsolódnak, meghatározó részben a politikai kultúrához. Ezek a versenyek amellett, hogy a nemzetközi kapcsolatokban segítenek eligazodni, arra is szolgálnak, hogy az olyan alapvető politikai fogalmakkal is tisztában legyenek, amelyek a hétköznapokhoz is szükségesek.

A „Diktatúrák, diktátorok a XX. században" verseny 2016. január 27-ei országos döntőjének zsűrielnöke dr. Gyarmati István nagykövet, zsűritagjai dr. Majtényi György főiskolai tanár és dr. Dobos Balázs főiskolai docens voltak.

Az országos verseny döntőjének eredménye a következőképpen alakult:


I. helyezés: Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, Eger
Szabó Bálint
Szívós Gergely Győző
Dargai Dávid
Felkészítő tanár: Fekete Valér

II. helyezés: Gomba Levente Gimnázium, Putnok
Bárdos Dávid
Lövei András
Sasvári Patrik
Felkészítő tanár: Bánszky Miklós

III. helyezés: Mikszáth Kálmán Líceum, Pásztó
Kapuszta Bálint
Oláriu Gergő
Tóth Krisztina
Felkészítő tanár: Nagy Gabriella


A verseny győzteseit minden évben egy nemzetközi tanulmányúttal díjazzuk, amely az évfolyamtól függően Brüsszelbe, Bécsbe vagy Európa más városába szól. A versenyen helyezést elért csapatok tagjai és kísérőtanárai a Liget Könyvkiadó 15.000, 10.000 illetve 5.000 Ft értékű könyvcsomagját kapták.

 

További fotók facebook-oldalunkon: www.facebook.com/politologiaeger


< Vissza