Oktatás

Tanulmányutak

Bécsi tanulmányutak
A bécsi tanulmányút szervezése már hagyománnyá vált a Tanszék életében. A résztvevő fiataloknak lehetősége nyílik megismerni az EBESZ működését, részt vehetnek a Biztonsági Együttműködési Fórum ülésein. Ilyenkor alkalom adódik egy rövid, informális beszélgetésre a szervezet munkatársaival, így sok hasznos tapasztalatot oszthatnak meg a hallgatókkal mindennapi tevékenységükről. Ezen felül betekintést nyerhetnek Magyarország nagykövetségének valamint Egyesült Nemzetek Szervezetének működésébe is.

Budapesti tanulmányutak
Az Agria Universitas Egyesület minden évben szakmai kirándulást szervez egri és külföldi ösztöndíjas hallgatóknak, hogy megismerjék Magyarország politikai rendszerének működését és bepillantást nyerhessenek a mindennapi politikai életbe, valamint az ott zajló munkákba. A résztvevők a Parlament, az Alkotmánybíróság és a Köztársasági elnöki rezidenciában szakértőkkel, alkotmánybírákkal valamint az ott dolgozó köztisztviselőkkel konzultálhatnak szakmai kérdésekben.

Brüsszeli tanulmányút
A brüsszeli tanulmányutak szervezését magyar európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság és az Európai Tanács munkatársai támogatják és teszik lehetővé. A személyes találkozók során a képviselők ismertetik a szervezeteknél végzett munkájukat, előadások során a résztvevők betekintést nyerhetnek a plenáris ülések, egyeztetési folyamatok menetébe. A hallgatók megismerhetik az Európai Unió intézményeinek működési mechanizmusát és a mindennapos tevékenységeket. Számos európai uniós tisztviselő tagja az AUE Networkjének. A szakmai programok mellett fontos helyet kap a városok építészeti és kulturális értékeinek megismerése.

New yorki tanulmányút
Az Agria Universitas Egyesület keretében New York rejtelmeibe is belekóstolhattak a résztvevők. Egyetemi előadást hallgathattak az USA külpolitikai törekvéseiről és biztonságpolitikájáról, szakmai vitát folytathattak a Columbia Egyetem oktatóival az állampolgári felelősségvállalásról, a politikai szocializációról az USA-ban és Magyarországon. A szakmai programok sorába tartozott többek között Magyarország ENSZ-nagykövetével, főkonzul úrral való találkozás is.
Nagyon sokat tanultak a hallgatók itt, nemcsak a szervezetek tevékenységét, módszereit, a diplomata élet tankönyvekben le nem írt részét, hanem azt is hogyan működik a társadalom, melyek a motivációi, elvárásai és kötelezettségei az állampolgárnak. New York-ban az ember szemtanúja lehet a nagypolitika alakulásának - annak, amiről a hírek aznap és a következő napokban is szólnak szerte a világon.

Svájci tanulmányút
2012-ben többnapos tanulmányutat szerveztünk Svájcba a szakértők, a civil szervezetek és az önkormányzatok képviselői, a versenyek résztvevői és a gyakornokok számára. A tanulmányi úton a hallgatóknak lehetőségük volt megfigyelni, hogy a gyakorlatban hogyan valósítható meg a különböző kultúrával és hagyományokkal rendelkező csoportok, emberek békés együttélése. A szakmai programokon elhangzott előadások, beszélgetések különböző probléma-megoldási javaslatokat inspiráltak. Az egy hét során St.Gallen, Genf, Luzurn, Fribourg és Davos életébe és működésébe nyerhettek betekintést. A programban résztvevő polgármesterek gazdasági kapcsolatok kiépítésén túl megismerhették a városok kultúráját, s testvérvárosi együttműködések keretein belül ápolhatják azokat.

Indiai tanulmányút
A Campus Hungary ösztöndíjprogram keretében 2014 februárjában az Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszékének 3 oktatója és a Gazdaság és- Társadalomtudomány Karának 6 diákja vehetett részt a 10 napos tanulmányúton. A program legfőbb célja az indiai felsőoktatás megismerése, valamint a személyes kapcsolatépítés mind az oktatás területén mind a civil szférában. A tanulmányút során a résztvevők számos előadást hallgathattak India történelméről, gazdasági és társadalmi helyzetéről, valamint külpolitikai ambícióiról. Kulturális különbségek tapasztalata hozzásegítette hallgatóinkat a multikulturalizmus lényegi elfogadásához.


< Vissza